Field - Inleiding

In België kent men verschillende disiplines binnen de handboogsport o.a.doelschieten, zowel indoor als outdoor, veldschieten en cloutschieten. Dit alles in nationaal als internationaal verband.

Zowel in België als in het buitenland is de disipline veldschieten of "field" erg populair.

Om de discipline veldschieten nog meer bekendheid te geven en toegankelijker te maken voor de beginnende veld-handboogsporters willen wij middels deze handleiding veldschieten sommige "geheimen" van het veldschieten trachten uit te leggen. Hierbij wordt ervan uit gegaan dat de schutters bekend zijn met de discipline doelschieten.

Voor de schutters die voor het eerst een veldronde schieten is de basis hetzelfde als doelschieten en in de meeste gevallen kan men constateren dat een goede doelschutter ook een goede veldschutter is.
Maar zoals omschreven in deze handleiding zal men merken dat men met een paar dingen wel degelijk rekening dient te houden, wanneer men aan veldschieten begint:

 • Schietposities / Schietafstanden
 • Schieten in verschillende wind- en lichtval-omstandigheden
 • Het schatten van afstanden
 • Het herkennen van verschillende blazoenen, blazoengrootte en hun positie in het veld
 • De techniek van het naar boven en naar beneden schieten
 • Plannen van een veldparcours
 • Kleding en schoeisel
 • Voeding- en drankkeuze
 • Pijlvlucht en competitie spanning

Binnen het veldschieten zijn alle stijlen geaccepteerd:

 • Compound
 • Olympisch (recurve)
 • Barebow
 • Longbow

In de compound klasse wordt er meestal met een scope en een release geschoten. De schutter gebruiken dezelfde setup als bij het doelschieten. In België wordt er geschoten zonder restricties. Dit betekent nog wel dat er geen electronische hulpmiddelen gebruikt mogen worden en dat er trekgewichtlimiet is van 60 pond.

De olympische klasse wordt geschoten, zoals bij het doelschieten gebruikelijk is.

Bij de barebow wordt er geschoten met een recurve boog zonder vizier en stabilisatie. Daarbij maakt de schutter gebruik van verschillende richttechnieken. De schutter maakt gebruikt o.a. de punt van zijn/haar pijl of de pijlsteun/venster als richtmiddel. De barebow schutter kan bepaalde technieken gebruiken voor het schieten van bepaalde afstanden, zoals o.a. het verplaatsen van de vingers op de pees. Deze techniek, het "stringwalking", wordt het meeste toegepast. Hoe dichter bij het doel, hoe lager de vingers op de pees (de pijl komt dan dichter bij het oog). Als het doel verder staat , pakt men de pees hoger vast met de vingers.
Een andere manier die gebruikt wordt, is die waarbij de trekhand steeds op een andere plaats op het gezicht geankerd wordt. Dicht bij het doel, ankert men dicht bij het oog, verderweg van het doel ankert men bij de kin. Dit heet "face walking" en bij deze techniek moet men veel op gevoel schieten. Het is moeilijk en niet betrouwbaar. Tevens vergt het veel training en ervaring. 
Verder is er een combinatie van "string walking" en "face walking". Hierbij neemt men 2 à 3 ankerpunten en combineert men deze met verschillende vingerhoogten op de pees. 
Als laatste is er ook een combinatie van "stringwalking" en "gap-shooting". Deze techniek wordt steeds meer toegepast en is ongeveer hetzelfde als stringwalking, maar dan veel envoudiger. Men neemt voor ieder blazoentype een bepaalde plaats op de pees, het blazoen bepaalt de plaats waarop de vingers op de pees geplaatst worden. Men heeft hierdoor maar vier plaatsen voor de vingers op de pees en een vast ankerpunt op het gezicht.

Op lokale toernooien, zul je barebow schutters zien die de traditionele longbow schieten, waarbij zij niet richten, maar schieten op hun instinct, zoals het gooien van een bal. Dit heet "instinct shooting".

compoundboog
Compound boog
olympische boog
Olympische boog
bare bow
Bare bow

Logo Sporta-federatie

Kennismaken?

Kom eens langs in het Fort van Lier! U kan elke vrijdagavond bij ons terecht vanaf 20u en elke dinsdagavond van 20u tot 22u.
Kom een kijkje nemen hoe een avondje training eraan toe gaat of om iets drinken in ons clublokaal.