Sint-Sebastiaan

sebastiaan

Over het leven van Sint-Sebastiaan is weinig met zekerheid geweten. Hij zou geboren zijn in Narbonne of Milaan rond 265 n.C. Hij werd hoofdman van het 1ste cohorte van de Keizerlijke wacht onder Keizer Diocletianus die regeerde van 284 tot 305 n.C. Wegens zijn christelijke overtuiging werd hij gearresteerd in 288 n.C. en door Mauretaanse boogschutters in Romeinse dienst met pijlen doorzeefd.

Voor dood achtergelaten werd hij gevonden door de Heilige Irene en herstelde hij van zijn zware verwondingen. Later werd hij weer gearresteerd toen hij de keizer's wreedheid tegenover christenen verweet. Als straf werd hij doodgeslagen in het Circus Maximus en de riool 'Cloaca maxima' gegooid.

De dode Sebastiaan werd gevonden door Lucina, een christelijke dame, die hem liet begraven in de catacomben aan de Via Appia. Deze plaats werd al snel een bedevaartsplaats en in de 4de eeuw n.C. werd er een basiliek gebouwd.

Sebastiaan is steeds een populaire volksheilige geweest en werd aangeroepen voor allerlei zaken. Hij was een belangrijke pestheilige, aangezien de pest de mens als een pijl onverwachts treft. Hij was ook de beschermheilige van de (boog)schutters , soldaten, jagers, politie, rioolarbeiders, lijkdragers, ... Als geneesheilige werd hij aangeroepen tegen de pest, beroerte, diarree, koorts, lepra, ... De feestdag van de H.Sebastianus is 20 januari.

Zijn levensbeschrijving werd geschreven in de 5de eeuw n.C. door een Italiaanse monnik, tweehonderd jaar na zijn dood. Deze hagiografie of heiligenleven wordt de 'Passio Sebastiani' genoemd.

Logo Sporta-federatie

Kennismaken?

Kom eens langs in het Fort van Lier! U kan elke vrijdagavond bij ons terecht vanaf 20u en elke dinsdagavond van 20u tot 22u.
Kom een kijkje nemen hoe een avondje training eraan toe gaat of om iets drinken in ons clublokaal.